KENNEL & AVELSTANKAR
Bakgrund
Under tonåren var jag aktiv i utställningsringen tillsammans med min faster som hade mellanschnauzer. De hundar jag ställde ut varierade från schäfer och vorsteh till tax, petit och grand basset griffon vendéen.
Mitt intresse att arbeta med hund växte sig starkt när jag under början av 2000 utbildade mig till väktare & hundförare tillsammans med min boxertik Innovation´s Disco Queen och då kom i kontakt med skyddsarbetet för första gången.
Jag fortsatte att vara aktiv inom svenskbrukset och började intressera mig för andra bruksraser och tränade/tävlade med bland annat boxer, rottweiler, schäfer och malinois.
Jag bor tillsammans med mina 2 barn i ett hus på landet mellan Kil & Sunne och tränar just nu aktivt mot IGP med mina hundar. Jag anordnar kontinuerliga skyddsläger och ser fram emot att utbilda mig mer inom sporten.
Jag har även ett intresse i tjänstehundar och har sålt några hundar till tjänst. Ett område som jag ständigt försöker utvecklas inom och jag är tacksam att ha kunniga hundförare inom polisen som jag kan bolla tankar och funderingar med.
Avelsmål
För mig som är relativt ny på rasen, även om jag inte är ny på hund, så finns det alltid saker att lära sig och kunskap är för mig något som jag värderar otroligt högt inom området hund. Därför är jag väldigt tacksam att det finns uppfödare som öppet delar med sig av sin erfarenhet och kunskap.
Mina avelsmål är att få fram friska, sunda och mentalt starka hundar som passar för sport & tjänst.
För mig är schäfern en hund som ska ha god hälsa, en sund exteriör och fungera socialt samt vara miljöstark med bra never och klara av att fungera som brukshund, oavsett sport/gren och tjänstehund.
Schäfern som ras har idag en väldigt snäv genpool där den faktiska inavelsgraden i genomsnitt ligger på 30%. Att inte ta hänsyn till detta är för mig, inte att arbeta för en friskare ras i framtiden.
Jag följer därför ett antal uppfödare och kombinationer som använder sig av inmönstrade individer, dvs hundar som har gener från andra raser (ffa malinois och HH) och som uppfyller schäferns rasstandard.
Ett långsiktigt arbete för rasens välfärd och otroligt intressant!
Valpköpare
Jag vill att alla avkommor ska röntgas för HD, ED och rygg samt genomföra MH. Detta görs för att man som uppfödare ska kunna utvärdera linjer och avelsdjur och utan valpköparnas hjälp är detta arbete omöjligt.
Alla resultat, både offentliga röntgenresultat, så väl som eventuella DNA tester, sjukdomar eller liknande kommer att läggas upp på hemsidans kullredovisning.
Genom att vara öppen om så väl det bra som det som är mindre bra ger det även värdefull information till andra hundägare och uppfödare!
Valparna växer upp i vår familj där de socialiseras med barn och andra hundar och får följa med i olika miljöer innan de lämnar kenneln, allt för att ge dom en sån bra start som möjligt!
INFORMATION OM HÄLSA OCH INAVEL HOS SCHÄFER.
Många av våra raser har idag en hög inavelsgrad och schäfer är inget undantag.
Att DNA-testa våra hundar hjälper vårt arbete framåt och genom att kartlägga våra avelsdjurs gener, kan vi samtidigt kartlägga ev. sjukdomsbilder och få mängder av värdefull information!
Pannus
Något som också finns hos schäfer (samt andra raser) är Pannus, (kronisk ytlig keratit) en kronisk inflammation i hornhinnan.
Läs mer HÄR
DM - Degenrativ Myelopati
DM är en mutation på genen SOD1, som i sin tur är ett enzym som förhindrar utvecklingen av DM. Forskningen visar på att de som saknar detta enzym löper större risk att utveckla DM. (många svenska uppfödare testar inte för DM)
Arvsgången är recessiv:
DM fri + DM fri = 100% fria
DM fri + DM bärare = 50% fri / 50% bärare
DM fri + DM affekterad = 100% bärare
DM bärare + DM bärare = 50& bärare / 25% fri / 25% affekterad
(Förtydligande: procentsatsen är inte fördelningen i en kull, utan chansen/risken för de olika, ex; DM fri + DM bärare då är chansen 50/50 att en valp blir fri eller bärare osv.)
Vill du läsa mer om DNA-tester, inavelsökning och få mer kunskap?
Nedan finns några värdefulla länkar för att fler ska få en insikt i hur verkligheten ser ut hos våra hundar och den avel som vi bedriver samt hur vi kan påverka den.
(Mer länkar kommer allt eftersom då sidan är under uppbyggnad)
Inmönstring och inkorsning (Hemsida med information)
Er mennesket hundens beste venn? (norsk artikel med länk till ett avsnitt "Et hundeliv" på TV2 Play)
Informationsvideos Youtube (Gjorda av Linda J / Kennel Erövrarens)
Olika forskningsrapporter från SLU
Slutligen,
En frisk hund som håller för ett långt och aktivt liv är det stora långsiktiga målet med mitt arbetet /Mari